Ordlista

Lite svårt att förstå alla nya ord? Här är en ordlista med allt du behöver veta för att hänga med i snacket!

 

7:ans: Ligger på Vasagatan ett stenkast från Handels. Ett obligatoriskt stopp på vägen från Handelspuben på väg ut i Göteborgsnatten.

ACE: Står för ”Analytiska Civilekonomerna” och är förkortningen för de som läser Ekonomprogrammet med analytisk inriktning.

Akademisk kvart: Används av nordiska universitet som kvarten mellan den i schema eller program utsatta tiden för en föreläsning eller lektions början och den faktiska minut då den verkligen börjar. En föreläsning som är utsatt till till exempel klockan 10 börjar på minuten klockan 10.15.

Aspning/aspa: Ordet aspa kommer från ordet aspirera och innebär helt enkelt att söka till en förening. Att aspa innebär att du testar på hur det är att vara med i den förening du är intresserad av. Det innebär inte att du måste gå med när aspningen är slut. Aspningen kan se väldigt olika ut för olika föreningar.

Bolagsstämmorna: Handelshögskolans studentkör. En blandad kör som sjunger både på diplomeringar och vid mindre seriösa tillfällen. Klassisk och modern körsång varvas under terminen med egna sittningar och fester.

Borggården: Avkopplande rastplats mellan höghuset och Aulan. Plats för chill, grillfester och afterschool.

Bunkern: Datasalen i källaren på skolan, samma ingång som till Handelspuben.

Career Service: Skolans organ för att få ut studenterna i arbetslivet.

DJ Team Götes: Kårens DJ-förening. Lever efter devisen: ”Anything else is just regular music.” I folkmun kallad Götes.

EF: Styrelsen för ekonomprogrammet.

Ekonomiska biblioteket: Den välkända vita, lite rundade byggnaden som är en klassisk bild av Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Här inne finns det studieplatser i ett biblioteket där man kan höra en nål falla.

Ephraim: Den manliga handelsstudenten personifierad.

Eulalia: Den kvinnliga handelsstudenten personifierad.

 

Fadder: Tar hand om nollan och finns där för en att besvara på alla sorts frågor kring att studera och skolan.

FHS: Fristående Handelsstudenter är programsektionen för de som läser fristående kurser.

Firom: Handelshögskolans sångbok där du finner sittningssånger och traditionstexter

GADDEN: Studentkårens arbetsmarknadsdagar för ekonomer, logistiker, jurister och miljövetare, där studenterna får träffa företag och vice versa. Mässan äger rum i mitten av november.

GSO: Graduate School Student Organization är programföreningen för mastersstudenter.

Gyckel: Kan vara en sång, historia eller något annat som lockar till skratt. Alla gyckel är bra gyckel utom ett.

Göteborgsrummet: Det beiga rummet vid nedre Handelsrätten.

Hagaparken: Denna mystiska park går inte att googla för den är inget officiellt namn, men alla Handelsstudenter vet vart det ligger. Detta är parken bakom Samhällsvetenskapliga biblioteket som ligger mittemot Handels, bredvid Hagakyrkan. Närmaste hållplatsen är Hagakyrkan.

Handels Capital Management: Kårens kapitalförvaltare. Förvaltar studentkårens förmögenheter.

Handels Consulting: Kårens konsultfirma. Brukar kallas HC.

Handels IF: Handelsstudenternas egna idrottsförening, arrangerar olika idrottsevenemang under året för alla som vill varva plugget med lite träning.  Följ dom på facebook för att inte missa en viktig match eller rolig cup!

Handels Juristerna: Kårens egna juridiska konsultbyrå.

Handels lov: Sång som inleder sittningar, denna finner du i Firom, sid. 17.

 

 

Handels Marketing: Kommunikationsbyrå driven av kåren.

Handelspuben: HHGS mest välbesökta lokal där man firar tentor, träffar nya vänner och dansar kvällen lång. Även kallat hjärtat i Handels studentliv. Välkommen till ditt andra hem!

Handelsrätten: Skolans lunchrestaurang.

Handels Rekrytering: Kårens rekryterings- och bemanningsföretag. Allmänt kallat HR.

HHGS: Förkortning för Handelshögskolans i Göteborg Studentkår.

HHGA: Handelshögskolan i Göteborg Alumniförening, fristående organisation. Här är man medlem främst när man tagit examen från Handelshögskolan och blir då en alumni.

Hyllan: Den övre delen av Handelsrätten. Finns platser för både plugg och mikrovågsugnar för att värma matlådor.

Internationella Utskottet (IntU): Ansvarar för utbytesstudenterna på Handels. I folkmun kallas utbytesstudenter för Intu-studenter.

JF: Juridiska Föreningen, juristernas programsektion.

Kårledningen: Förtroendevalda som skall leda HHGS framåt för studenternas bästa. I folkmun kallas de för Kåren.

Kårordförande (KO): Är spindeln i nätet för Direktionen och högsta hönset för den löpande verksamheten inom HHGS.

Marskalkämbetet: Utan dessa herrar och damer i frack och breda ordensband skulle anrika traditioner och ärorika minnen troligtvis falla i glömska. Utdelar medaljer, inviger stora evenemang samt är allmänt hemliga. Kallas i folkmun för Marskalkerna.

Mistluren: Kårens anrika orkester. Musik i form av tut i lurar och dylikt.

Mistlåhren: Handelsbaletten. Avancerat bensprattel.

Misstagen: Manlig herrbalett med självdistans. Allt som sker på scen är självklart planerat, det handlar om en högre konst. Alexander Bard har kallat de för ”En skam för det manliga könet”.

N&FA: Nollnings- & Fadderakademin är ansvariga för att på bästa sätt välkomna nya studenter till Handelshögskolan och Göteborg. Förkortning är ofta ”Nofa” eller ”Noffa”.

Nolla: Nybliven Handelsstudent som läst noll högskolepoäng.

Nollningsgeneral: Nollningens projektledare och högst ansvarig för Handels Nollning.

Nöjesföreningen: Kårbolag som fyller terminerna med externa events med allt från rekordstora fester på Göteborgs nattklubbar till oförglömliga baler på några av stans finaste platser. Bland studenter känt som NÖJES.

Ordförandesång: Sång som sjunges med skiftande resultat av ordförande vid de mest oväntade tillfällen.

P.log: Står för Programsektionen Logistik, vilket är logistikernas programsektion.

Programsektion: Förening för studenter av samma program. Sysslar med allt från utbildningsbevakning till sittningar.

Rekon: Rekon är en arbetsmarknadsmässa med inriktning på revision- och konsultbranschen. Värdefulla kontakter knyts mellan studenter och företag på denna dag.

 

Samhällsvetenskapliga Biblioteket: Den pampiga stenbyggnaden mittemot Handels. Har öppet till 22 på vardagar och där spenderas mycket tid under tentaperioder, särskilt då Ekonomiska biblioteket är fullt.

Sexmästarsång: Sång som handlar om puben och som varje Sexmästare skriver med glädje. Sjungs vanligen av denne samt närvarande exmästare under sittningar.

Sexmästeriet: Grabbar och tjejer som driver Handelspuben och andra festligheter. Återfinnes i puben iförda studentvärldens stiligaste arbetskläder. Årets Sexmästeri 2018 heter Sexten.

Sittning: Fest där man äter och dricker i glada vänners lag.

SMIL: Programsektionen för Samhällsvetenskapliga Miljöprogrammet.

Spexet: Ett av Göteborgs bästa studentspex vars starkaste sida är sång och acapellor. En föreställning som garanterat leder till många skratt. Tänk på att premiären gick i våras, och att föreställningen under nollningen är sista chansen!

Stora trädet: Det stora trädet utanför Handelshögskolans entré. Detta träd är ofta en samlingsplats vid diverse tillfällen, både under nollningen, men kanske också som en mötesplats för en blinddate. Du kan inte missa detta träd. Vi älskar detta träd.

Styrelsen: Valda studenter som har högsta beslutande makt i HHGS. Leds av talmannen.

Tanzania: Stora hallen precis när man gått in hos Kårledningen. Namnets ursprung har många historier. Hem för sittningar och allmänt häng. Här kan du hämta tidningar!

Tavernan: Stora dansgolvet längst in i puben. Här bedrivs otukt av rang.

Tre Ess: Står för Sång, Spex och Skrål. En social förening för alla som vill ha skoj, festa eller umgås socialt. Bär gula overaller, alla är välkomna att delta.

Yaki-Da: I folkmun mer känt under namnet Yaki (jackie). En vanlig destination för dom som inte fått nog efter en onsdagskväll på puben. Ligger endast några stenkast från Handels (ish gångavstånd) och på onsdagskvällar är det även gratis inträde för kårmedlemmar.